Skydda dig mot bedrägeri – vi listar 6 vanliga brott
Bedrägerier ökar i Sverige
Bedrägerier har ökat kraftigt i Sverige, enligt Brottsförebyggande rådet (Brå). Under 2023 anmäldes 238 371 bedrägeribrott, vilket är en ökning med 22 procent jämförelse med föregående år. Kortbedrägerier och bedrägerier genom social manipulation är de brott som har ökat mest inom denna kategori, med hela 44 procent respektive 36 procent.
De som inte använder ett fysiskt kort, har drabbats av kortbedrägerier i större grad än övriga. Detta trots att det finns EU-direktiv som kräver tvåfaktorsautentisering för att öka säkerheten för denna typ av betalning och ge ett bättre skydd mot bedrägeri.
Även om äldre personer ofta är mer utsatta, drabbar tyvärr bedrägerier alla åldersgrupper i samhället. Bedragaren kontaktar sina brottsoffer via telefon, sms eller mejl och manipulerar dem att avslöja känslig information eller att genomföra ekonomiska transaktioner.
Genom att prenumerera på Säkerhetskollens kostnadsfria nyhetsbrev, kan du hålla dig uppdaterad om de senaste digitala bedrägeribrotten. Säkerhetskollen är ett initiativ från SSF i syfte att ge förebyggande råd kring säkerhet online. SSF arbetar aktivt med Polis, myndigheter, försäkringsbolag och banker för att ligga i framkant i kampen mot den digitala brottsligheten. Längst ned på deras sida kan du anmäla dig till nyhetsbrevet.
6 vanliga brott – så stärker du ditt skydd mot bedrägeri
I takt med att bedrägerier ökar och brotten blir mer avancerade, blir de även svårare att upptäcka. Här listar vi de 6 vanligaste bedrägeribrotten – och ger dig tips på vad du kan göra för att stärka ditt skydd mot bedrägeri.
-
Malware och virus (skadlig kod)
Malware är skadlig kod som kriminella ofta sprider genom nedladdningar från osäkra webbplatser eller genom bilagor i e-postmeddelanden. Så hur kan du skydda dig mot Malware?- Antivirusprogram: Installera och håll ditt antivirusprogram uppdaterat.
- Uppdatera mjukvara: Se till att operativsystem och all mjukvara är uppdaterade med de senaste säkerhetsuppdateringarna.
- Var försiktig med nedladdningar: Ladda endast ner programvara från pålitliga källor.
-
Identitetsstölder
Vid en identitetsstöld stjäl kriminella personliga uppgifter för att använda dem för att begå bedrägerier. Hur kan du skydda dig mot identitetsstöld?- Skydda dina personliga uppgifter: Var försiktig med vilka uppgifter du delar online och använd starka, unika lösenord för olika tjänster.
- Övervaka kreditrapporter: Kontrollera regelbundet dina kreditrapporter för att upptäcka misstänkt aktivitet.
- Säker förvaring: Förvara viktiga dokument och identitetshandlingar på en säker plats.
-
Phishing
Phishing kallas det när kriminella skickar ut e-postmeddelanden som ser ut att komma från pålitliga källor för att lura mottagare att ge bort känslig information. Vad kan du göra för att skydda dig mot phishing?- Verifiera avsändaren: Kontrollera alltid avsändaradressen noggrant och var försiktig med att klicka på länkar i e-postmeddelanden från okända avsändare.
- Våga ifrågasätta: Även om ett mejl kommer från en betrodd avsändare bör du vara skeptisk om du inte har förväntat dig ett mejl, speciellt om mejlet innehåller en bifogad fil.
- Multifaktorsautentisering: Aktivera multifaktorsautentisering på dina konton för att öka säkerheten.
- Utbildning: Se till att du själv, din familj – och om du har företag, även dina medarbetare – utbildas löpande. Det är viktigt att ni känner till hur phishing-attacker ser ut just nu, hur de förändras och hur du undviker dem.
- Använd starka unika lösenord: Se till att aldrig återanvända ett lösenord för att minimera skadan om lösenordet hamnar i fel händer. Se även till att alltid använda starka lösenord som innehåller minst 16 tecken. En lösenordshanterare, så som Bitwarden, kan underlätta för dig genom att lagra dina starka unika lösenord på en säker plats.
-
Social engineering
Kriminella manipulerar människor att ge bort konfidentiell information eller utföra handlingar som går emot företagets policy. Detta är alltså ett brott som kan ske både digitalt och fysiskt. Ett exempel på detta är så kallat Romansbedrägeri. Då bygger förövaren upp en falsk romantisk relation med offret för att utnyttja deras känslor och förtroende. Ofta är syftet att stjäla pengar eller personlig information, tänk därför igenom riskerna innan du lämnar ifrån dig något, även om du litar på den personen som ber om dem. Så hur kan du skydda dig mot Social Engineering?- Utbildning: Utbilda dig själv, din familj, och om du har företag även dina medarbetare, i att känna igen och motstå social manipulering.
- Policys och procedurer: Ha tydliga policys och procedurer för hur känslig information hanteras och delas.
- Verifikation: Inför rutiner för att verifiera identiteten hos personer som begär känslig information.
-
Bedrägeri vid dörrförsäljning
Bedragare kan knacka på din dörr och låtsas sälja varor eller tjänster, men i själva verket vilja lura dig på pengar eller få tillgång till ditt hem. De kan använda olika metoder för att stressa dig till att fatta snabba beslut. Äldre personer är ofta särskilt utsatta eftersom de i större utsträckning är hemma på dagtid och kan ha svårare att stå emot påtryckningar. Hur kan du skydda dig mot bedrägerier vid dörrförsäljning?- Var skeptisk. Öppna inte dörren för främlingar om du inte väntar besök. Be alltid om legitimation och företagsinformation när personen säger sig komma från ett företag eller myndighet.
- Ta dig tid att fatta välgrundade beslut. Låt dig aldrig stressas till att fatta snabba beslut. Om det är intressant kan du be säljaren skicka information skriftligt så att du kan granska den i lugn och ro.
- Kontakta företaget direkt. Om du är intresserad av erbjudandet, säg att du vill kontakta företaget själv istället för att göra affärer på plats. Genom att kontakta företaget på det telefonnummer som finns på deras officiella hemsida, kan du säkerställa att erbjudandet är på riktigt.
-
Deepfake:
Deepfake kallas det bedrägeribrott där kriminella spelar in röster från mobilsvar eller stjäl röster från andra inspelningar och sedan använder dem för att skapa falska meddelanden. De kan då skapa muntliga meddelanden som låter som någon du känner. Hur kan du skydda dig mot Deepfake?- Var skeptisk: Om du blir uppringd av någon som påstår sig vara en bekant eller kollega, var lite avvaktande och ställ frågor som bara den riktiga personen borde kunna svara på.
- Använd säkerhetsfrågor: Implementera säkerhetsfrågor eller koder som används vid telefonkontakt inom företaget.
- Ha strikta rutiner: Implementera rutiner för hur transaktioner ska genomföras och avvik inte från rutinen oavsett vem som ber dig att föra över pengar.
- Minimera din digitala exponering: Begränsa vilka som har åtkomst till material som du publicerar så som bilder, videor, ljudklipp. Ju mer material du offentliggör, desto större är risken att någon lyckas göra en deepfake av dig.
Säkerhetstjänster för dig, familjen och företaget
I en tid då bedrägeribrotten både ökar och ständigt förändras, kan det vara en utmaning att skydda dig mot bedrägeriförsök på egen hand. För att du, din familj och ditt företag ska kunna känna er trygga, är det klokt att ta hjälp av tjänstebolag och säkerhetsbolag som är specialister på brottslighet och personsäkerhet. Du får då få hjälp att:
- Kartlägga vilka personer som du anställer och/eller släpper in i ditt hem. Det kan handla om personer som ska utföra exempelvis städtjänster, barnpassning eller trädgårdsskötsel.
- Se över IT-miljön och hemmanätverk.
- Se över risker med exponeringen på sociala medier och på internet i stort.
- Se över den fysiska säkerheten
- Se över risker kopplat till rutiner och vardag.
Vi på Söderberg & Partners samarbetar med pålitliga och skickliga säkerhetsbolag som hjälper våra kunder att stärka sitt skydd mot bedrägeri. Säkerhetsbolaget har den expertkompetens som krävs för att kartlägga risker och hjälpa dig att förebygga dem på ett effektivt sätt.
På Söderberg & Partners är säkerhet i fokus, i alla våra tjänster. De kunder som vi stöttar med rådgivning och kapitalförvaltning får alltid en personlig rådgivare. Rådgivaren finns sedan mellan dig som kund och de förvaltade pengarna, vilket innebär att du själv inte genomför överföringar och transaktioner. Du som kund behöver istället gå via rådgivaren som då utgör ett extra hinder för kriminella. Du kan också känna dig trygg med att om en rådgivare någon gång skulle falla offer för ett avancerat bedrägeribrott, som till exempel Deepfake, så är det inget som du som kund behöver ta ansvar för.
Har du ett företag? Då kan en cyberförsäkring ge extra trygghet
För att skydda ett företag mot bedrägerier och cyberbrott, krävs interna utbildningar och ett omfattande jobb med företagets IT-säkerhet. Målet är att göra alla medarbetare till mänskliga brandväggar. Även tillfällig personal. De behöver känna till hur de ska agera för att skydda sig själv och företaget mot brott.
Utöver detta är det viktigt att företaget har en bra cyberförsäkring som kan stötta verksamheten vid en cyberattack mot företaget. En cyberförsäkring täcker bland annat försvarskostnader och skadestånd vid dataintrång, virusattacker och cyberutpressning, samt stöttar vid skadeståndsanspråk från tredje part som drabbats av företagets cyberincidenter.
På Söderberg & Partners har vi specialister inom cyberförsäkring som även kan hjälpa företag med komplexa försäkringslösningar. Vi har även upphandlat en cyberförsäkring, PlusCyber, som ger företag ett heltäckande skydd till ett konkurrenskraftigt pris. Denna försäkring täcker utpressningskrav, juridiska och tekniska rådgivare vid incidenter, samt kostnader för skadestånd och försvarskostnader vid överträdelser av dataskyddsregler som GDPR.
En cyberförsäkring kan inte stoppa bedragare, men den ger företaget ett bra skydd om olyckan väl skulle vara framme.
Dags att se över ditt eller företagets skydd mot bedrägerier?
I tider då bedrägerierna ökar är det viktigt att vara proaktiv och se över din egen och företagets säkerhet för att förebygga risker. Våra erfarna rådgivare har många värdefulla tips om enkla åtgärder som kan minimera riskerna som du står inför.
Om du vill veta mer om hur vi tillsammans med våra samarbetspartners kan hjälpa dig, är du varmt välkommen att kontakta oss via formuläret nedan.