Veckoanalysen 16 juni – 20 juni
Tung centralbanksvecka

Förra veckan avslutades med en eskalering i Mellanöstern. Börsen – i Sverige och globalt - föll men marknadsrörelserna var hyfsat begränsade. Under denna kortvecka står centralbankerna i fokus. Vid förra mötet öppnade Riksbanken dörren för att sänka igen, medan Fed lär invänta mer information.
Cathrine Danin
Cathrine Danin 
Investeringsstrateg
Veckans viktigaste

Det viktigaste för börsen just nu

Riksbanken lär sänka räntan

Inflationen är kring målet och var i linje med Riksbankens marsprognos. Utan energi var dock inflationstakten lägre än Riksbanken förutsett. Konjunkturläget har samtidigt försvagats och BNP-tillväxten för kv.1 var en besvikelse. I april ökade aktiviteten i en lugnare takt och bekräftar vår uppfattning om mer dämpade konjunkturutsikter. Detta, tillsammans med en stark krona och delvis vikande prisplaner, lär till viss del minska företagens förmåga och behov av att höja priserna. Därför kvarstår vår uppfattning om en fallande inflationstrend och behovet av fortsatt sänkt styrränta från Riksbanken.

Fed behåller räntan orörd

Sedan förra Fed-mötet har USA-börsen gått starkt i lokal valuta. Istället har oroligheterna präglat räntemarknaden där räntan på en 30-årig obligation för en kort stund legat över 5 procent, vilket senast skedde 2023. Amerikanska finansdepartementet har ökat återköpen av obligationer, möjligtvis för att stötta marknaden, medan Fed varit avvaktande för att utvärdera tullarnas effekter på ekonomi och inflation. Senaste data innebär att Fed kan fortsätta avvakta: KPI-inflationen var marginellt lägre än väntat i maj, sysselsättningen överraskade svagt positivt och BNP för kv.1 reviderades upp. Således är det ingen stress att agera och en sänkning prissätts till hösten.

Skakigt avslut på förra veckan

Den senaste tiden har det ryktats om en eskalering i Mellanöstern, vilket skedde i slutet av förra veckan. Det gjorde att börsen föll och oljepriset steg till den högsta nivån sedan Trumps Liberation Day. I kronor räknat var börsrörelserna ändå relativt måttliga. Vår marknadssyn är intakt men givetvis kvarstår osäkerhet varför utvecklingen måste följas noga. I tider av oro utgör ränteplaceringar en bra bottenplatta. Dels för att räntorna ligger på attraktiva nivåer, dels för att tillgångsslaget kan ge stabilitet när det skakar på aktiemarknaden.

Tabeller

Utveckling

Aktiemarknad

Ta del av aktuell börsutveckling på världens börser, i lokal valuta och i svenska kronor.

Visa tabellen

Räntor, valutor & råvaror

Ta del av de senaste utvecklingen på ränte-, valuta och råvarumarknaden.

Visa tabellen
Taktisk allokering

Allokeringsindikator

Ta del av vår aktuella marknadssyn i form av vår taktiska allokeringsindikator.

Visa tabellen
Författare

Analytikerna bakom veckoanalysen

Marcus Tengvall
Marcus Tengvall 
Allokeringschef
Cathrine Danin
Cathrine Danin 
Investeringsstrateg
Henrik Erikson
Henrik Erikson 
Investeringsstrateg
Podcast

Lyssna på Veckoanalysen i poddformat

Få analyserna direkt i din inkorg

Veckoanalysen ger dig de viktigaste händelserna den senaste veckan och tipsar om vad du bör hålla ögonen på kommande vecka.

Denna analys är framtagen av Söderberg & Partners Wealth Management AB (nedan Söderberg & Partners). Söderberg & Partners står under Finansinspektionens tillsyn. Som grund till analysen har källor använts som i god tro bedömts vara tillförlitliga. Data i tabeller och grafer sammanställs hos Nyhetsbyrån Direkt och används delvis som underlag i analysen. Andra källor till information som ligger till grund för analysen kan vara bolagsinformation och analysdatabaser. Söderberg & Partners kan inte garantera riktigheten i denna information eller ta på sig något ansvar för fullständighet. Vid de tillfällen som en potential i aktien eller en förväntat framtida målkurs anges ligger en eller flera kvantitativa värderingsmodeller i grunden. Beroende på bolagets verksamhetsstruktur och mognadsgrad görs en bedömning av huruvida en nyckeltalsjämförelse, kassaflödesmodell eller annan värderingsmetod är relevant. Dessa används även som underlag i betygsättningen som är en helhetsbedömning av aktiens förutsättningar att avvika från den breda aktiemarknadens utveckling. Om inte annat anges är tidshorisonten i analysen tre till sex månader. Hållbarhetsbetyget ska betraktas som ett betyg av hur det analyserade bolaget arbetar med hållbarhet, som ett fristående komplement till aktieanalysen och således inte som en delkomponent i aktiebetyget. Hållbarhetsbetyget ändras en gång per räkenskapsår och vanligtvis under månaderna som följer efter det att bolagets hållbarhetsrapport har lanserats.

Syftet med analysen är att ge Söderberg & Partners kunder allmän information och analysen utgör således inte en rekommendation eller ett personligt investeringsråd och bör inte ensam ligga till grund för ett investeringsbeslut. Investerare bör söka finansiell rådgivning angående lämpligheten i att investera i de värdepapper eller investeringsstrategier som diskuteras eller rekommenderas i denna analys och bör förstå att uttalanden om framtidsutsikter inte nödvändigtvis kommer att realiseras. Historisk avkastning är inte en garanti för framtida resultat. Placeringar i värdepapper innebär alltid en ekonomisk risk. För aktier noterade på börs utanför Sverige kan avkastningen för investeringen även påverkas av valutakursutveckling.

Söderberg & Partners ansvarar inte för direkta eller indirekta skador eller förluster, inklusive men inte begränsat till, förlorad och utebliven vinst, som kan uppkomma till följd av användandet av denna rapport eller dess innehåll. Materialet får inte distribueras, citeras eller kopieras för användning utan Söderberg & Partners föregående godkännande.

Söderberg & Partners hantering av intressekonflikter inom investeringsrekommendationer är central och bolaget har antagit interna riktlinjer för att garantera integritet och oberoende för analytiker samt för att identifiera, eliminera, undvika, hantera och/eller offentliggöra faktiska eller potentiella intressekonflikter som rör analytiker eller Söderberg & Partners som bolag. Riktlinjerna innehåller regler om, bland annat men inte begränsat till, förbud mot gynnsamma rekommendationer, reglering av egen handel avseende de instrument som en analys omfattar (där handel inte får ske förrän det att två handelsdagar förflutit från att den aktuella analysen gjorts tillgänglig för mottagarna av den) samt ett generellt förbud mot egen handel i de instrument som en analys omfattar i strid med gällande rekommendationer. Det kan förekomma att analytiker eller närstående personer har innehav i de värdepapper som de utarbetar en rekommendation för. Om den som utarbetat eller ansvarar för rekommendationen eller någon närstående juridisk person har ett väsentligt intresse i det finansiella instrument som rekommendationen avser anges detta tydligt i analysen. Vid osäkerhet i fråga om intressekonflikter skall frågan tas upp till den verkställande direktörens behandling.