Prisbasbelopp 2025

Prisbasbeloppet, inkomstbasbeloppet och det förhöjda prisbasbeloppet finns för att anpassa olika ersättningar, bidrag och pensioner till hur priserna och lönerna i samhället förändras. Prisbasbeloppet och inkomstbasbelopp påverkar bland annat hur mycket pension du får, vilka förmåner som du kan få och var olika gränser för skatt och ersättning går. Vi tittar närmare på frågor som: vad är prisbasbelopp, inkomstbasbelopp och förhöjt prisbasbelopp? Hur ser utvecklingen ut och vad är prisbasbeloppet för 2025?

Prisbasbelopp, inkomstbasbelopp och förhöjt prisbasbelopp 2025

  • Prisbasbeloppet för 2025 är fastställt till 58 800 kr
  • Inkomstbasbeloppet är fastställt till 80 600 kr
  • Det förhöjda prisbasbeloppet är fastställt till 60 000 kr

Vad är prisbasbelopp?

Ett prisbasbelopp används bland annat för att:

  • beräkna pensioner och socialförsäkringar
  • fastställa gränser för skatter och avgifter
  • reglera tak och golv i olika trygghetssystem.

Låt oss titta närmare på vad som menas med prisbasbelopp. Prisbasbeloppet (PBb) bestäms varje år av regeringen och speglar hur konsumentpriserna har förändrats i Sverige. Det bygger på ett mått som kallas konsumentprisindex (KPI), vilket visar hur mycket priserna på varor och tjänster stiger eller sjunker.

Syftet med prisbasbeloppet är att olika bidrag, försäkringar och inte minst din pension ska följa med i den ekonomiska utvecklingen. Höjningen av prisbasbeloppet gör att maxtaken i bland annat ersättningarna från sjuk och föräldrapenning höjs, då de räknas från prisbasbelopp. Även garantipensionen höjs. På så sätt skyddas till exempel pensionärer från att få sämre köpkraft när priserna ökar.

Vad är inkomstbasbelopp?

Inkomstbasbeloppet (IBb) är ett nyckeltal i pensionssystemet som bygger på hur lönerna i Sverige utvecklas. Regeringen fastställer beloppet varje år och syftet är att den allmänna pensionen ska följa med när lönerna i samhället stiger.

Inkomstbasbeloppet används främst för att:

  • räkna ut hur mycket pension du tjänar in baserat på din inkomst
  • sätta taket för pensionsgrundande inkomst
  • användas som gräns i vissa tjänstepensionsavtal och andra pensionsrelaterade regler.

Beloppsgränser i pensionssystemet 2025

Beloppsgränserna i pensionssystemet anges i antal prisbasbelopp eller inkomstbasbelopp. För att räkna ut vad gränsen ligger på per månad, räknar du antal prisbasbelopp gånger prisbasbeloppet i kronor och delar det sedan i 12 månader. 

Räkneexempel avseende maximal inkomstrelaterad sjukpenning från Försäkringskassan: 

10 x 58 800 kr (PBb) = 588 000 kr, 588 000 kr/12= 49 000 kr per månad

Beloppsgräns Antal prisbasbelopp / inkomst­basbelopp Brytpunkt månadslön 2025* Förklaring
Tak för inkomstrelaterad sjukpenning från Försäkringskassan 10 PBb 49 000 kr per månad Maximal sjukpenning blir ca 38 024 kr per månad. Inkomsttaket gäller även för föräldraförsäkringen.
Tak för avsättning till premie- och inkomstpension (allmän pension) 8,07 IBb 54 204 kr per månad Vid denna månadslön ligger pensionsgrundande inkomst på 7,5 inkomstbasbelopp och maximal avsättning till premie- och inkomstpension gäller.

Ligger inkomsten över denna gräns kan det vara motiverat att växla lön mot tjänstepension, via så kallad löneväxling. Om lönen är lägre påverkas den allmänna pensionen negativt vid löneväxling.
Möjlighet till alternativ tjänstepension inom ITP 2 10 IBb 67 167 kr per månad Individer med en årsinkomst överstigande 10 IBb och som omfattas av ITP 2 där arbetsgivaren tillåter medarbetare att nyttja   alternativ tjänstepensionslösning s.k. Alternativ ITP eller ”tiotaggarlösning”.

* Arbetsgivare och pensionsavtal kan beräkna individens så kallade pensionsmedförande eller pensionsgrundande lön på olika sätt. Här följer två exempel: Den pensionsmedförande eller pensionsgrundande lönen kan vara den utbetalda lönen innan skatt alternativt multipliceras den fasta månadslönen med 12,2 (där de två tiondelarna motsvarar semesterlönetillägget).

Basbelopp - utveckling under de senaste fem åren

Nedan ser du en tabell som visar vilket prisbasbelopp och inkomstbasbelopp som gäller för vilket år.

År Prisbasbelopp (kr) Inkomstbasbelopp (kr)
2025 58 800 80 600
2024 57 300 76 200
2023 52 500 74 300
2022 48 300 71 000
2021 47 600 68 200

Det finns även ett mindre använt basbelopp som heter förhöjt prisbasbelopp. Detta basbelopp används numera i tämligen begränsad uträckning (primärt för att beräkna tilläggspension/ATP för personer födda 1938-1953). På grund av det begränsade användningsområdet, har vi valt inte belysa detta basbelopp närmare i denna text.