Hållbara fond­försäkringar

Hållbarhetsanalysen av fondförsäkringar tar hänsyn till fondförsäkringsbolagens totala fondutbud och möjligheten att skapa bra hållbara portföljer. Hållbarhetsanalysen ska vara ett komplement till övriga hållbarhetsdata för individer och företag som vill göra medvetna val. Slutbetyget är en viktad sammanvägning som resulterar i ett trafikljus om rött, gult eller grönt betyg.

Metod

Analysen baseras främst på kvantitativa data som samlas in om fondförsäkringsbolagens fondutbud. Data kompletteras på årsbasis med några kvalitativa frågeställningar.

Omfattning

Data för analysen samlas in för de 13 fondförsäkringsbolag som ingår: AMF, Avanza, Folksam, Futur, Handelsbanken, Länsförsäkringar, Movestic, Nordea, Nordnet, SEB, Skandia, SPP och Swedbank.

Betygsmodell och poängsättning

Betyget består av nio parametrar som bedöms var för sig och sedan viktas samman till ett totalbetyg. Parametrarna har fått olika viktning beroende på hur viktiga de anses vara. Störst vikt har andel hållbara investeringar.

Betygsparametrar

  • Andel hållbara investeringar
    När vi studerar andel hållbara investeringar använder vi den standardiserade definitionen enligt artikel 2.17 i EU:s förordning om hållbarhetsrelaterade upplysningar (SFDR).
  • Högsta möjliga andel hållbara investeringar i modellportfölj
    Hur hög nivå av hållbara investeringar kan man få om man sparar i en normal pensionsportfölj.
  • Hänsyn till definition av hållbara investeringar
    Idag finns det regler för hur man som kapitalförvaltare redovisar andel hållbara investeringar. Kapitalförvaltarna har dock fortsatt en del friheter och definitionerna kan skilja sig mellan varandra och vi följer upp hur fondförsäkringsbolagen eventuellt tar hänsyn till detta i sitt fondutbud.
  • Hänsyn till negativa konsekvenser på hållbarhet
    Följer upp hur fonderna i utbudet hos fondförsäkringsbolagen tar hänsyn till negativa konsekvenser på hållbarhet.
  • Selekteringsbetyg
    Utvärderar hur fonder, om minst 20% hållbara investeringar, avkastat jämfört med andra fonder.
  • Fondförsäkringsbolagets nettonoll-mål
    Tar hänsyn till om fondförsäkringsbolaget satt nettonoll-mål samt delvis hur målet är satt.
  • Kostnad för portfölj med minst 20% hållbara investeringar
    Om man väljer de fonder med lägst avgift med minst 20% hållbara investeringar, vilket bolag erbjuder det till lägst kostnad?
  • Möjlighet att välja fonder som har hållbarhet som mål
    Här analyseras antal och andel fonder som har hållbarhet som mål (definierat som artikel 9 enligt SFDR) i respektive fondutbud.
  • Fondutbudets genomsnittliga temperaturökning
    Parametern tar hänsyn till vilken temperaturökning respektive fondförsäkringsutbud bidrar till i snitt. Ju lägre temperaturökning desto bättre.